menu
 
 
 

 
 

KRÓNIKUS BETEG MUNKAVÁLLALÓK FENNTARTHATÓ FOGLALKOZTATHATÓSÁGA

A Munka: Mindenkire Hangolva Projekt első fázisában egy kérdőív került kidolgozásra az európai országok fenntartható foglalkoztathatósági stratégiáiról történő információgyűjtés céljából. A későbbiek során a krónikus beteg munkavállalókra és foglalkoztathatóságukra külön figyelmet szentelő jó gyakorlatokat összegyűjtésére került sor a következő országokban: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Hollandia, Románia, Skócia, Szlovákia és Szlovénia.
Az európai országok különböző stratégiái és jó gyakorlatai alapján szervezeti és kommunikációs szintű követelményeket, valamint általános sikertényezőket határoztak meg.
A "Krónikus beteg munkavállalók fenntartható foglalkoztatásának kihívása: európai jó gyakorlatok elemzése és elősegítése" című, a fenntartható foglalkoztathatóság kihívásáról szóló angol nyelvű anyag háttér-információval szolgál a krónikus beteg munkavállalók kérdéséről. Az angol nyelvű dokumentum letölthető itt.

EURÓPAI ÚTMUTATÓ A JÓ GYAKORLATHOZ

Mivel a krónikus betegségek sokfélék és hatásuk egyénenként különbözik, nem alkalmazható a "mindenkire egy méret" elve. Ennek ellenére egy egész sor gyakorlati megoldást lehetett kialakítani.
Az útmutató egy munkáltatóknak és vezetőknek szóló kiadvány, amely lépésről lépésre megvalósítható javaslatokat tesz a munkaerőpiacon értékes hozzájárulásra képes krónikus beteg munkavállalók támogatására.
Az "Egészséges munkahelyek kialakítása krónikus beteg munkavállalók számára – Útmutató a jó gyakorlatokhoz" című, olvasmányos útmutató az alábbi témákkal foglalkozik:

- Krónikus betegség a munkahelyen - jó gyakorlatok útmutatója
- Mit jelent a munkahelyi egészségfejlesztés, a munkába való visszatérés és a krónikus betegség a fenntartható foglalkoztathatóság összefüggésében?
- Mit tehetnek a munkáltatók az egészséges munkahely kialakításáért?
- Hatlépéses cselekvési terv
- Ajánlások
- A következő lépések

Az útmutató a jó gyakorlathoz tartalmaz továbbá egy listát a projekt résztvevőiről, linkeket hasznos weboldalakhoz, referenciákat és egy ellenőrzőlistát is ad a munkába való visszatérés vezetői támogatásához.
Az útmutatót az európai vállalatokat célzó kampány során terjesztjük annak érdekében, hogy meggyőzzük a vállalatokat, hogy építsék be az útmutató ajánlásait saját átfogó, munkavállalóik egészségével és emberi erőforrással kapcsolatos vezetői stratégiáikba.
Az útmutató angol nyelven letölthető itt.
Az útmutató magyar nyelven letölthető itt.

Az ENWHP ajánlásai

A ENWHP legfontosabb ajánlásait a krónikus beteg munkavállalók munkahelyi egészfejlesztéséről angol nyelven itt olvashatja.

A részletesebben kidolgozott,  angol nyelvű országos és európai szakpolitikai ajánlások  letölthetők itt.


 

 


 
 
   

fel

 

Funded by
the Health Programme
of the European Union
     
 

 

 

Impresszum
Webmester