Szakanyagok
Előadások / Módszertani füzetek / Lakossági kiadványaink

Az alábbiakban lakossági kiadványaink rövid bemutatását találja.

gyalog

A rendszeres testedzésnek rengeteg fajtáját ismerjük, melyeket bármely korosztály biztonságosan kipróbálhat és gyakorolhat. Létezik egy rendkívül egyszerű, ám annál hatékonyabb módszer: a gyaloglás.

Kiadás éve: 2009
Kiadó: Országos Egészségfejlesztési Intézet,
Felelős Kiadó: Gábor Edina főigazgató
Szerkesztette: Csizmadia Péter
Írták: Csizmadia Péter, Fekete Krisztina, Métneki János, Monspart Sarolta
Szakmai lektor: Kishegyi Júlia
Olvasó szerkesztő:
Terjedelem: 32 oldal
ISBN: 978-963 86672-9-8
A könyv teljes anyaga itt letölthető: gyaloglassal_egesz_idosodes.pdf (1.7MB)

 


„Közösen-könnyebben” az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Egészségesebb Munkahelyekért egyesület közös életmód programja

A „Közösen-könnyebben” munkahelyi életmódváltó programhoz készült kiadvány mind a munkáltatónak, mind a munkavállalóknak segítséget nyújt egészsége megőrzéséhez, a fontos tudnivalóktól a praktikus ötletekig. Ezek a hétköznapi életvezetési tanácsok hasznosak a munkahelyen a munkatársakkal közösen, hiszen „közösen-könnyebben”, valamint a nap többi 24 órájában is.
Az egészséges életmód egyik alapvető elemét: az energiaegyensúlyt ismerteti a kiadvány, hogy a táplálkozás és a mindennapi testmozgás, a rendszeres testedzés alapvetően hogyan befolyásolja a testi és lelki egészséget.
A munkahely, ahol életünk közel egyharmadát töltjük – számítások szerint több mint 80 ezer órát – az egyik legalapvetőbb életszínterünk, ezért fontos, hogy egyszerre legyen ez a hely a sikeresen végzett munka és az egészséges életmód színhelye. Itt is, napi 8 órában szükséges az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a közösségépítés és a lelki egészségfejlesztést szolgáló programok jelenléte. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet támogatja a munkavállalókat és munkáltatókat, nemcsak a „Közösen-könnyebben” munkahelyi életmódváltó csapatversennyel, hanem a munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózatának hazai koordinátoraként a „move europe” mozgalom keretében kidolgozott tréningekkel, tanácsadással és programmal.

Kiadás éve: Budapest 2007.
Kiadó: Országos Egészségfejlesztési Intézet,
Felelős Kiadó: Gábor Edina főigazgató
Szerkesztette: Fekete Krisztina
Írták: Csizmadia Péter, Fekete Krisztina, Kerek Judit, Kishegyi Júlia dr., Kiss Judit, Monspart Sarolta
Buda Fitness Kft: Kart Krisztina testépítő-fitness edző és személyi edző
Szakmai lektor: Dr. Kishegyi Júlia
Olvasó szerkesztő: Csonka Mária
Terjedelem: 56 oldal
ISBN 978-963-87598-4-9
A könyv teljes anyaga itt letölthető: kozosen_konnyebben.pdf (1.11MB)

 


Egészségfejlesztési Glosszárium

1986 októberében a kanadai Ottawában rendezték meg az első Egészségfejlesztési Világkonferenciát, amelyet napjainkig még négy követett és a mexikói világkonferencia volt az utolsó ezek sorában. Ezek a konferenciák egyre inkább segítettek bennünket egészségfejlesztési stratégiák megfogalmazásában, gyakorlati megvalósításában és ezzel együtt kibővítették azoknak a szakkifejezések a tárházat, amelyeket ma ezen a területen használunk.
Az egészségfejlesztésnek van egy nemzetközileg elfogadott, a WHO által is iránymutatónak tartott, több nyelvre lefordított, és a WHO honlapján megtalálható angol nyelvű fogalomgyűjteménye magyarázatokkal.
Nagyon sok szakkifejezés definíciója az egészségfejlesztési környezetre adaptált és szituációfüggő is lehet. A definíciók rövidek, bár néhány esetben a könnyebb megértést szolgáló kiegészítések is olvashatók.
A glosszárium két részből áll: az első rész hét alapvető szakkifejezést, míg a második rész további jellegzetes kifejezéseket tartalmaz. A szakkifejezések alfabetikus sorrendben találhatók meg.
A glosszárium teljes anyaga itt letölthető: Glosszárium_2008_WHO.pdf

 


Demjén Tibor: Dohányzás visszaszorítása

Tegyük fel, hogy a cigaretta gyártásához ma kérne valaki engedélyt. A vizsgálati eredmények alapján, bizonyítottan rákkeltő hatása miatt, biztos nem kaphatná meg. A termék sajnos előbb elterjedt és csak jóval később kezdődött hatásainak vizsgálata...

Kiadás éve: 2007
Terjedelem: 14 old
ISBN 978 963 87598 3 2

A könyv teljes anyaga itt letölthető: dohanyzas_2007.pdf (2.99MB)

 


Vadász Katalin - Dr. Sallai Antalné: Derűs időskor
Aktív időskort támogató közösségi programok


Az ENSZ „A világnépesség öregedése – 1950–2050” című, 2000-ben közzétett kiadványa szerint az emberiségnek már több mint egyötödét, Európában 36–37-%-át 60 éven felüliek teszik majd ki. A demográfiai öregedés következtében az eltartottak száma nõ, míg a munkaképes korúak (15–64 évesek), társadalombiztosítási értelemben az eltartók, száma csökken. Ennek az arányváltozásnak súlyos gazdaságpolitikai következményei is várhatóak. Az öregedő társadalom problémája közösségi szintű megoldáskeresést igényel....

Kiadás éve: 2007
Terjedelem: 26 old
ISBN 978 963 87598 2 5

A könyv teljes anyaga itt letölthető: derus idoskor .pdf (1.329Kb)

 


„FONTOS, nem fontos”

A „FONTOS, nem fontos” döntések sora meghatározója a közérzetnek, tehát az egészségnek. Ehhez a családban szükséges többek között a család egészséges életmódja karmesterének az édesanyának, a feleségnek, esetleg a szuper nagyinak, azaz egy NŐ-nek a „beintése. Döntések sora bizonyítéka, hogy a nőnek fontosabb az egészség, mint általában a férfinak. Ezért is mi nők vigyázzuk a férfiak, az egész család egészségét. Fontos, hogy az életmód területe elfelejthetetlen elemként tartalmazza a rendszeres testmozgást, testedzést és sportolást, valamint az energiaegyensúly másik alkotóját, az egészséges táplálkozást is. A Kiadvány a FONTOS életmód döntések meghozatalában segíti az olvasót, a NŐT.

Kiadás éve: Budapest 2004
Kiadó: Országos Egészségfejlesztési Intézet,
Felelős Kiadó: Dr. Misz Irén Írisz
Szerkesztette: Bőcs Éva, Fekete Krisztina, Monspart Sarolta, Pál Anna Írták: Fekete Krisztina, Makara Péter dr, Monspart Sarolta, Sallai Antalné.
Szakmai lektor: Dr. Kishegyi Júlia
Terjedelem: 68 oldal
ISBN 963 86595 05

A könyv teljes anyaga itt letölthető: fontos.pdf (21MB)

 


Dr. Halmos Tamás: Cukorbeteg a családban

A cukorbetegség (diabetes mellitus) olyan idült betegség, helyesebben állapot, amely - ha egyszer kialakult - egész életén át elkíséri a beteget. Néhány évtizede az volt az általános orvosi felfogás, hogy a gyógyítás kizárólag az orvos feladata, a beteg csak tárgya a kezelésnek. Ezért semmit sem szükséges ismernie a betegségéről és annak kezeléséről. Ebben a patriarchális orvos-beteg kapcsolatban az orvos volt a nagy fehér varázsló, aki kínosan féltette a tudományát, s azt nem kívánta megosztani senkivel, legkevésbé a beteggel. A II. világháború után lassan világossá vált, hogy ez a kapcsolat jelentős reformra szorul. Egyes országokra már rég nem volt jellemző az efféle atyáskodó viszony: az angolszász világban, Skandináviában a partnerség volt az általános. Ez a beteg-orvos kapcsolat lassan Európa keleti részén is elterjed.

Kiadás éve: 2004
Terjedelem: 104 old
ISBN 963 865 952 1

A könyv teljes anyaga itt letölthető: cukorbeteg.pdf (1.329Kb)

 


Nemzeti AIDS Stratégia (2004-2010)

A hazai stratégia az ENSZ deklarációját fogadja el kiindulópontul, a magyar sajátosságok figyelembevételével. Éppen ezért a kockázatok felderítésére és kialakulásuk okaira összpontosít. Hazánkban még van rá esély, hogy meg tudjuk akadályozni az ismert negatív spirál kialakulását. A stratégia összhangban áll az Európai Unió 2003-2008-as Népegészségügyi Akciótervével és a 2004-ben elfogadott Dublini Deklarációval.

Készítette a Nemzeti AIDS Bizottság
Kiadás éve: 2004
Terjedelem: 20 old
ISBN 963 86595 13

A könyv teljes anyaga itt letölthető: AIDS.pdf (220Kb)

 


W. Ungváry Renáta : Szoptatós füzet

A szoptatás a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik. Az anyamell felépítése és működése pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Az anyatej is pontosan olyan, amilyenre ott és akkor, éppen annak a gyermeknek szüksége van. A csecsemők nagy részét mégsem szoptatják annyi ideig, ameddig ez fontos volna számukra.

E füzetet abban a meggyőződésben írtuk Neked, hogy a szoptatás sikerében elhatározásod mellett döntő szerepet játszanak a pontos ismeretek. Sajnos sokszor kapnak az édesanyák egymásnak ellentmondó tanácsokat olyan helyzetekben, amikor biztos támogatásra volna szükségük. A füzetünkben szereplő információk a legújabb tudományos ismereteken, a WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) ajánlásain, rengeteg gyakorlaton, saját tapasztalaton alapulnak. Reméljük, segítségedre lesznek abban, hogy a magad és kisbabád számára legelőnyösebb táplálási módban ugyanannyi örömed teljék, mint e sorok íróinak!

Kiadás éve: 2004
Terjedelem: 36. old
IISBN 963 216 466 0

A könyv teljes anyaga itt letölthető: sz_fuzet.pdf (756Kb)

 


Dr. Rodler Imre: Táplálkozási ajánlások a magyarországi felnőtt lakosság számára

AMagyarországon az elhalálozások háromnegyed részéért táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek felelősek, ezek elsősorban a szív- és érrendszeri, másodsorban a daganatos megbetegedések. Ez azt jelenti, hogy a nem megfelelő táplálkozásnak és életmódnak döntő szerepe van a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotának kialakulásában és a nagy arányú elhalálozás bekövetkezésében. De vajon ha egészségesen táplálkozunk, egészségesen élünk, rendszeresen mozgunk, akkor ezek a betegségek megelőzhetők-e?

Kiadás éve: 2004
Terjedelem: 30 old
ISBN 963 86672 0 6

A könyv teljes anyaga itt letölthető: tap_feln.pdf (247Kb)

 


Táplálkozási ajánlások várandós és szoptató anyáknak

Egy új élet útnak indítása nagy felelősség. A gyermeket tervező anyának mind lelkileg, mind testileg fel kell készülnie a terhességre. Ideális esetben a várandósságot megelőzi a fogamzásra való felkészülés, amely a tervezett terhes-ség előtt legkésőbb három hónappal kezdődik. Ezen időszak alatt, ha szükséges, és eddig még nem tették meg, a szülőknek változtatniuk kell életmódjukon, el kell hagyni a káros szenvedélyeket, olyan étrendet ajánlott kialakítani, amely a születendő gyermek számára az optimális feltételeket biztosítja...

Készítették: Ágoston Helga, Bőcs Éva, Domonkos Andrea, Fekete Krisztina, Dr Greiner Erika, Szórád Ildikó
Kiadás éve: 2005
Terjedelem: 92 old
ISBN 963 86672 2 2

A könyv teljes anyaga itt letölthető: tap_any.pdf (1.341Kb)

 


A szív konyhájának receptkönyve

Tudományosan bizonyított, hogy a táplálék minősége, mennyisége és összetétele alapvetően meghatározza életünk minőségét is. A bevitt táplálékból fedezzük az életműködéseinkhez szükséges energiát, és abból építjük újjá testünk anyagait, sejtjeit, szöveteit; nap, mint nap. Nem mindegy mikor, mit eszünk, és azt hogyan készítjük el. Ügyeljünk a mennyiségre is, azaz arra, hogy egyensúlyban legyen a megevett, azaz bevitt energia (kalória) a felhasznált kalóriával, amelynek eredményeképpen energia-egyensúly alakul ki, azaz nincs sem hízás, sem fogyás. Rendszeres fizikai aktivitással és kiegyensúlyozott táplálkozással a kívánatos testtömeg elérhető és megtartható, ami igen fontos -ünknek is.

Szerzők: Csizmadia Péter, Fekete Krisztina, Köteles Gábor, Monspart Sarolta
Második kiadás éve: 2012
Terjedelem: 20 old
ISBN 963 216 464 4
A könyv teljes anyaga itt letölthető: a_sziv_konyhajanak_receptkonyve. pdf (4.579 Kb)

 


Egyem vagy ne egyem?

Azt szeretnénk, ha mindazok lapoznák, akik már régóta az egészséges életmód hívei, akik csak mostanában kezdtek figyelni az energia-egyensúlyukra, és azok is, akik csak ma kezdik el számolni a kalóriákat. Reméljük, egyszer majd azok is forgatják, akik most még idegenkednek a témától, s olvasni sem hajlandók errôl. Ez a kiadvány nem kíván zöldség- és gyümölcsfaló, megállás nélkül csak sportoló embert faragni olvasóiból, olyat, akinek rögeszméjévé válik az egészség és a jó erônlét. Egyszerûen csak az egészséges életmódról akar tájékoztatást nyújtani, megmutatni, hogy miért éri meg azt követni.

Szerzők: Csizmadia Péter, Fekete Krisztina, Monspart Sarolta
Második kiadás éve: 2012
Terjedelem: 40. old
ISBN 963 86672 1 4

A könyv teljes anyaga itt letölthető: egyemv.pdf (4.770 Kb)

 


„Gömböc Család”

A család egészsége, egysége fontos, mindegyik generációban. A megfelelő étkezés, a rendszeres testmozgás vagyis az energiaegyensúly minden életkorban meghatározója életmódunknak. A Gömböc Család példái, az étkezési és testedzési javaslatok más családok életmódváltását is segíthetik, mely a 2005-s Szív Világnapjára készült kiadvány fő üzenetei.

Kiadás éve: Budapest 2005
Írták: Bőcs Éva, Csizmadia Péter, Endre László dr., Fekete Krisztina, Monspart Sarolta
Terjedelem: 20 oldal

A könyv teljes anyaga itt letölthető: gomboc_csalad.pdf (259Kb)

 


MDOSZ: Szakmai ajánlás az iskolai büfék korszerű kínálatának megvalósításához

Kiadványunk célja a gyermekek korszerű táplálkozására, optimális étkezésére vonatkozó legfontosabb elvek rendszerezése, mellyel az iskola-egészségügyi szolgálatok, a pedagógusok az iskolai büfék üzemeltetői és – nem utolsósorban – a szülők számára igyekszünk elvi és gyakorlati állásfoglalást nyújtani. Készítésekor felhasználtuk az oktatás és a táplálkozás területén jelenleg érvényben lévő szakmai ajánlásokat, minden esetben alátámasztva azokat a legfrissebb kutatási, vizsgálati eredményekkel.

Készítették: Fekete Krisztina, Koszonits Rita, Kovács Ildikó, Lelovics Zsuzsanna Lektorálta: Antal Emese
Kiadás éve: 2005
Terjedelem: 35. old
A könyv teljes anyaga itt letölthető:

A könyv teljes anyaga itt letölthető: bufeajanlas_mdosz_2005dec.pdf (2MB)