Nemzetközi kitekintés
Európai Unió / WHO / IUHPE / EuroHealthNet / EMHF / ENWHP

IUHPE – International Union for Health Promotion and Education
Nemzetközi Egészségfejlesztési és Egészségnevelési Unió

Az IUHPE az egyetlen olyan világszervezet, amely kizárólag egészségfejlesztéssel foglalkozik. A WHO-hoz hasonlóan munkáját regionális irodáin keresztül fejti ki. Az Unió mintegy fél évszázados történetre tekint vissza. Sikeres működésének mozgatórugója a hálózati munkában részt vevő tagok magas szintű munkája és elkötelezettsége, valamint az egészségfejlesztés és egészségnevelés gyakorlati és elméleti tudásbázisának továbbfejlesztése, illetőleg azok minősége és hatékonysága javítása terén elért eredményei.

Az IUHPE szorosan együttműködik olyan nemzetközi szervezetekkel, mint a WHO, UNESCO, UNICEF, valamint egyéb fontos államközi és civil szervezetekkel az egészségfejlesztési stratégiák és projektek kidolgozásának elősegítése és befolyásolása céljából. Tagjai között találhatók kormányzati szervek, egyetemek, intézetek, civil szervezetek és magánszemélyek is a világ minden tájáról.

Az IUHPE központja Párizsban van. Ügyvezető igazgatója: Marie-Claude Lamarre.  A szervezet kuratóriumának elnöke 2004-2007. prof. Dr. Maurice Mittelmark Norvégiából. Az Európai regionális iroda vezetője: John Kenneth Davies, UK, (Brightoni Egyetem Egészségügyi Kar).

Az OEFI 1963 óta az IUHPE tagja. Jelenleg az OEFI, a Debreceni Népegészségügyi Iskola igazgatósági tagjai az IUHPE-nek. Az IUHPE megtisztelő felkérésének eleget téve 2006. október 18-21 között az OEFI szervezte a Debreceni Népegészségügyi Iskola segítségével az IUHPE 7. Európai konferenciáját Budapesten. A konferencia egészségbeli egyenlőtlenségek és a globalizáció témájával foglalkozott. A konferencia 45 országból 370 fő részvételével zajlott le. A konferencián legmagasabb szinten képviseltették magukat a szakterületen dolgozó nemzetközi szervezetek, így az IUHPE teljes vezetősége mellett jelen voltak a WHO Regionális Irodájának, a DG SANCO-nak az EuroHealthNet-nek, az EUPHA-nak a vezetői, illetve az Európa Tanács, a Világbank, és számos más nemzetközi szakmai szervezet vezetői munkatársai. A konferenciát a nemzetközi közéletben, mint szakmai, mint szervezési szempontból kiemelkedő sikernek értékelték, az egyöntetű vélekedés az volt., hogy a szakterületen ez volt az utóbbi évek legtartalmasabb és színvonalasabb nemzetközi összejövetele.

A IUHPE-ről további információk a szervezet honlapján találhatók: www.iuhpe.org

- Az IUHPE 7. európai konferenciája