Hírek
Hazai hírek / Nemzetközi hírek / Archívum

GYALOGLÓ KLUB főként idősödők részére
A MOZDULJ MAGYARORSZÁG szabadidősport akciósorozat egyik fontos alkotója a "Tízezer Lépés" országos gyalogló program. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet Életmód Osztálya gyalogló klubot szervez 2004 óta főként a nyugdíjas korosztály részére minden második kedden, ami 2010. második félévben is FOLYTATÓDIK.

2009. szeptember 3-án, csütörtökön az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület tájékoztató rendezvényt szervezett az „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok” támogatására kiírt TÁMOP 6.1.2. pályázatról települések és munkahelyek számára. A rendezvény előadásai letölthetők itt.

_______________

Megjelent a TÁMOP 6.1.2!
Az egyéni egészség megőrzésén túl a közösségi egészségfejlesztést előtérbe helyezve a munkahelyeket, a településeket, az oktatási intézményeket és a non-profit szervezeteket célozza meg a Társadalmi Megújulás Operatív Program 6.1.2-es kiírása, amely az „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok” címet viseli.

A pályázati kiírás célja:
Az egészséges életmódhoz szükséges tudás, és készségek megszerzésének támogatása;
- Minden életkorban cselekvésen alapuló egészségtudatos magatartás kialakítása;
- A legjelentősebb egészség-kockázati tényezők befolyásolása célzott megelőzési-, és egészségfejlesztési programokkal;
- A helyi közösségek szereplőinek együttműködésben megvalósuló egészségtudatos döntések, tervezések számának a növelése;
- A közösségi aktivitások (különösen a színtereken), a partnerségi együttműködések, és a helyi közösségek erősítése az egészség, mint „érték és eszköz” érdekében.

A pályázók egyenként egy és tíz millió forint közötti összegre pályázhatnak, a pályázati kiírás céljaival azonos 6-12 hónapig terjedő projekt megvalósítására.
A kiírás előnye, hogy a megvalósításhoz önrész nem szükséges, a projekt költségeinek 100% elszámolható. A teljes keretösszeg 2,4 milliárd forint, amelyből pl. arra nyílik lehetőség, hogy a munkahelyek és a települések Európai Uniós támogatással létrehozhassák, illetve megvalósíthassák saját egészségtervüket, az oktatási intézmények az egészségnevelési pedagógiai programjukat.

A pályázat egyfordulós, elbírálása beérkezési sorrendben történik, leadásának legkorábbi határideje 2009. október 15. Bővebben a kiírásról, a támogatott tevékenységek köréről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján olvashatnak a http://www.nfu.hu/doc/5 címen.

_______________


http://www.osha-photocompetition.eu

 

A Nagyranövök Mozgalom
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet még aktívabban folytatja a két évvel ezelőtt indított Nagyranövök Mozgalmat, amelynek idei legfontosabb célkitűzése a szülők, a gyermekorvosok és a védőnők tájékoztatása a gyermekek egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásával, rendszeres fizikai aktivitásával, lelki egészségével kapcsolatban.
A Nagyranövök Mozgalom internetes fóruma országos oktatóprogrammal, honlap tartalommal igyekszik minél szélesebb körben megfelelő információval, használható üzenetekkel ellátni a gyerekekkel foglalkozó szakemberek (gyermekorvosok, védőnők) mellett a szülőket is.
A mozgalom táplálkozással, testedzéssel, testi-lelki fejlődéssel foglalkozó munkatársai készséggel válaszolnak a hozzájuk fordulók kérdéseire, legyen az gyermek, szülő vagy szakember. Az oldalon számos, a kisiskoláskorú gyermek egészséges fejlődésével kapcsolatos hazai és nemzetközi tanulmány, felmérések, valamint programajánlók, neveléssel, tanulással kapcsolatos tanácsok, sőt egészséges receptek is olvashatóak.
Válaszokat kapunk arra, hogy milyen alapvető élelmiszerekből álljon össze a gyermek napi étrendje, s korcsoportonként mekkora a javasolt testedzés ideális mennyisége. Az oldal mindazokhoz szól, akik szívükön viselik gyermekeik egészséges testi és lelki fejlődését. Az internetes oldal mellett a Nagyranövök Mozgalom jóvoltából idén nyáron ötven hazai gyermekrendelő lett gazdagabb vadonatúj készségfejlesztő játékkal, és a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát hirdető, mindenki számára hozzáférhető oktatófüzet csomaggal. Ha többet szeretne tudni gyermeke egészséges fejlődéséről, látogassa meg a www.nagyranovok.hu weboldalt!

 


_______________

Egészségért hetven éve
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet jogelődjének első főigazgatója, Dr. Métneki János Professzor Úr, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán 2008. októberében vette át Rubin Diplomáját.
Jó egészséget kívánva gratulálunk, Professzor Úr!
_______________

OEFI-s munkahelyi futócsapatok sikere
2008. szeptember 20-án sorozatban negyedszer rendezték meg az Ablon Business Run-t, vagyis a munkahelyi váltók futóversenyét. A budapesti Városligetben, a Királydombnál gyűltek össze annak a több mint 200 cégnek a képviselői, akik úgy döntöttek, hogy a kollégáikkal való közös futásra, és a munkahelyi csapatépítésre szánják rá a szombat délutánjukat.

Az OEFI idén harmadszor ért célba váltó-csapataival ezen futóversenyén. A női váltó Fekete Krisztina –dietetikus, Ohr Margit – kutató, Gábor Edina – Főigazgató sorrendben versenyzett a „Közigazgatás” kategóriában. A férfiváltó Csizmadia Péter – szociológus, Köteles Gábor – egészségfejlesztő, Fövenyessy Béla – rendszergazda sorrendben vágtatott, még a vártnál is gyorsabb tempóban. Az egyéni 1,5 km-es versenytávot Galgóczi Dóra teljesítette. A hangulatos versenyen együtt szurkolt Főigazgató és munkatársai.

Az OEFI résztvevők eredményei:
Fun Run 1.5 km, egyéni Galgóczi Dóra: 0:08:13
Váltóverseny, 3. (közigazgatás) kategória (1x5 km, 2x2,5 km), női: OEFI - NŐK
Fekete Krisztina: 1. kör: 0:11:59 2. kör: 0:12:17
Ohr Margit: 0:15:57
Gábor Edina: 0:16:04
Nettó idő: 0:56:16

Váltóverseny, 3. (közigazgatás) kategória ((1x5 km, 2x2,5 km), férfi: OEFI - ÚK
Csizmadia Péter: 1. kör: 0:11:12 2. kör: 0:11:51
Köteles Gábor: 0:10:41
Fövenyessy Béla 0:14:25
Nettó idő: 0:48:08

Az eredményekhez minden résztvevőnek gratulálunk!
_______________

Munkatársaink elismerése
2008. június 26.-án, dr. Semmelweis Ignác születésének 190. évfordulója alkalmából dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos elismerő oklevelét vehette át kiemelkedő munkájáért két munkatársunk. Erdei Sándornénak és Demjén Tibornak ezúton is sok szeretettel gratulálunk!

 

_________

Kitüntették kolléganőnket...
A Nemzeti Sportszövetség szervezésében 2007. február 17-én immár negyedik alkalommal nyújtottak át elismerő kitüntetéseket a különböző sportágak képviselőinek. Ebben az évben munkatársunk, az Intézet Életmód osztályának vezetője: Monspart Sarolta, tájfutó világbajnok kapott Életmű Díjat kiemelkedő sportteljesítményeinek elismeréseként.

 

Eddigi legnagyobb sikerei:

  • világbajnok (1972)
  • az ötnapos O-Ringen győztese (1976)
  • 34x magyar bajnok (1962-78)
  • a nem olimpiai sportágakképviselői közül elsőként került fel kéznyoma a Sportcsillagok falára
  • Köztársasági elnöki érdemérem (2003)
  • Életmű Díj (2007)

Szívből gratulálunk Saci!