Intézetünkről
Feladatunk / Missziónk / A NEFI története / Munkatársaink / Elérhetőségünk / Archívum

A NEFI Alapító Okirata Alapító Okirata.
Az NEFI Szervezeti és Működési Szabályzata.

Intézetünk alapítóinak célja, vagyis az aktív, magas szintű közreműködés a teljes lakosság egészségének védelmében, ma is a legfontosabb feladatunk. Alapvető eszközeink a széles körben végzett felvilágosító munka és az egészség értékének tudatosítása az emberekben.

Ennek jegyében országos hatáskörrel koordináljuk a Nemzeti Népegészségügyi Program feladatainak végrehajtását. Különös figyelmet fordítunk, a társadalmat fenyegető, széles tömegek egészségét érintő káros jelenségekre, illetve azok megelőzésére. A dohányzás, az alkohol, a kábítószer és az AIDS olyan egészségromboló népbetegségek, amelyek aktív és hatékony felvilágosító munkával megelőzhetők lennének. Csak úgy, mint korunk, egyre többeket érintő problémája az elhízás. Célunk, hogy megértessük az emberekkel: a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód következményeként kialakuló betegségek (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi problémák, némely rákfajta stb.) elkerülhetők. Ezeknek, a napjaink halálozási statisztikájának élén álló betegségeknek a megelőzése érdekében, különböző programokkal, felvilágosító kiadványokkal és előadásokkal fordulunk a lakossághoz. Különös figyelmet fordítunk a lakosság hátrányos helyzetű rétegeinek egészségfejlesztésére és mentálhigiénés helyzetének javítására.

Munkánk hatékonyságának növelése végett együttműködünk mindazon intézményekkel, tudományos- és szakmai társaságokkal, civil szervezetekkel, betegségmegelőzést oktató felsőfokú intézménnyel, amelyek céljai a miénkhez hasonlóak. Szakmai konzultációkkal és tanácsadás révén együttműködünk az egészségügyi kormányzattal. E munka megalapozza a hazai népegészségügyi ellátórendszer átalakítását, továbbá szakmai segítséget nyújt az intézményrendszer egészségfejlesztési feladatainak végrehajtásában. Intézetünk, a lakosság hatékonyabb egészségvédelmének megvalósítása érdekében, a szakminisztérium mellett együttműködik más tárcákkal is. Ezekkel közösen egészség hatásvizsgálatok szakmai és módszertani alapjait dolgozza ki, továbbá segít azok eredményeinek széleskörű elterjesztésében.

Közreműködünk az Európai Unió népegészségügyi programjainak hazai koordinálásában és megvalósításában is, továbbá az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) együttműködési központjaként működünk. Mi látjuk el, annak hazai szakmapolitikai képviseletét. Kapcsolatot tartunk továbbá a világszervezet minden olyan hivatalával, melynek tevékenysége összefügg intézetünk tevékenységével, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Program feladataival. Az említett tevékenységeken kívül hatáskörünkbe tartozik a betegségmegelőzés, egészségmegőrzés és fejlesztés témakörébe tartozó szakmai továbbképzések megszervezése, tanulmányok, elemzések készítése, modell-kísérletek végrehajtása, illetve felügyelete.

Intézetünk alapfilozófiája a hippokratészi hitvallás:

"Szükséges pedig, hogy a gyógyuláshoz ne csak az orvos, hanem a beteg, annak környezete és a külvilág is hozzájáruljon."