Nemzetközi kitekintés
Európai Unió / WHO / IUHPE / Európai hálózatokban való részvétel

I. Az Európai Unió intézményrendszere >>
II. Az Európai Unió népegészségügyi stratégiája >>
III. Az Európai Unió elsődleges jogforrásainak egészségügyi vonatkozásai >>
IV. Az Európai Unió 2003-2008-as közegészségügyi cselekvési programja >>
V. Az OEFI Európai Uniós projektjei >>

V. Európai hálózatokban való részvétel

EuroHealthNet
A EuroHealthNet egy non-profit szervezet, amely 2002-ben az ENHPA-t (Európai Egészségfejlesztési Szervezetek Hálózata, 1996-2002) jogutódjaként kezdte meg működését. A szervezet legfontosabb célja, hogy elősegítse az együttműködést és a hálózatfejlesztést az EU, illetve az Európai Gazdasági Térségen belül az egészségfejlesztés, egészségnevelés, népegészségügy és betegségmegelőzés területein tevékenykedő szervezetek és egyének között. A szervezet tagjai között nagyrészt nemzeti/országos egészségfejlesztési ügynökségek találhatók. A szervezet törekszik arra, hogy minden tagállamból legalább egy szervezet, intézmény képviseltesse magát. A EuroHealthNet alapító tagja az Európai Bizottság Egészségpolitikai Fórumának, ahol közel ötven ernyőszervezettel konzultál az Európai Bizottság egészségügyi témákról.

Az EuroHealthNet munkáját Brüsszelben található irodáján keresztül koordinálja. A EuroHealthNet teljes jogú tagjaként Magyarországot az OEFI képviseli aktív részvétellel közös projektekben, illetve közreműködve a szervezet által végzett nemzetközi szakmapolitikai munkában. Az OEFI részvételről a EuroHealthNet, illetőleg tagjai által koordinált projektjeiben itt olvashat bővebben.

A European Men’s Health Forum
(EMHF, Férfiak Egészségének Európai Fóruma)

Az EMHF hálózatát, mely a férfiak egészségének jobbá tételén munkálkodó európai szervezeteket tömörít magában, 2005-ben alapították. Fő célkitűzése a férfiak egészsége témakörének hangsúlyossá tétele Európa országaiban elősegítve az együttműködést más, hasonló profilú nemzetközi hálózatokkal, és intézményekkel, illetve ezen együttműködés keretében Európai szakpolitikák, kutatások, oktatási és prevenciós programok kidolgozása, valamint hasonló a férfiak egészségével foglalkozó szervezetek kialakításának elősegítése Európa minden országában.

European Network for Workplace Health Promotion (ENWHP, Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata) 1996-ban jött létre, miután az Európai Unió (EU) szabad utat adott az "Egészségfejlesztés, felvilágosítás, nevelés és képzés" új egészségpolitikai trendnek, melynek célja az egészségvédelem javítása Európában. Mivel az EU új egészségpolitikai kezdeményezésében nagy prioritást szántak a munkahelyeknek, az Európai Bizottság felkarolta azt a német törekvést, amely az ENWHP létrehozására irányult. Az ENWHP egy informális hálózat, melynek tagjai foglalkozás-egészségüggyel, népegészségüggyel, illetve egészségfejlesztéssel foglalkozó szervezetek. A szervezet fő célkitűzése legpontosabban a mottójában fogalmazódik meg, mely a következő: "Egészséges munkavállalók, egészséges munkahelyeken". Az ENWHP központja Essenben van és a koordinátori feladatokat a német BKK látja el. Hazánkat tagként az OEFI képviseli az ENWHP-ben, szakmai tapasztalatcserén vesz részt és az ENWHP által 2006-2009-ben létrejövő, Move Europe projekt valamint a 2010-ben indult Munka: Lélekre Hangolva kampány magyarországi lebonyolító szervezete. A Munka: Lélekre Hangolva kampányról fentebb olvashat bővebben. Ha a Move Europe 2006-2009-es projektre kíváncsi, elérheti itt. Bővebben

 

Vissza a lap tetejére / Következő oldal 1 2 3 4 5 6