Az egészségfejlesztés alapdokumentumai

Az alábbiakban letölthetők az egészségfejlesztés legfontosabb dokumentumai .pdf formátumban.

25 éves az Ottawai Karta

FEHÉR KÖNYV
A táplálkozással, túlsúllyal és elhízással kapcsolatos egészségügyi kérdésekre vonatkozó európai stratégiáról.
Fehér könyv

Alma Ata-i Nyilatkozat
Ottawai Karta
Adelaide-i Ajánlások
Sundsvalli Nyilatkozat
Dzsakartai Nyilatkozat
Bangkoki Karta

Zöld Könyvek
1) Európai Közösségek Bizottságának Zöld Könyve: "A népesség mentális egészségének javításáról. Az Európai unió mentális egészségügyi stratégiájának céljából". (magyarul)

2) Európai Közösségek Bizottságának Zöld Könyve a táplálkozásról és fizikai aktivitásról: "Az egészséges táplálkozás és a fizikai tevékenység promóciója: a túlsúly, az elhízottság és a krónikus betegségek megelőzésének európai dimenziója" (magyarul)

3) Európai Közösségek Bizottságának Zöld Könyve „A civil társadalomnak az Európai Unió kábítószer-ellenes politikájában játszott szerepéről” (magyarul)

4) Európai Bizottság jelentése a tagállamokban vizsgált alkoholfogyasztás jellemzőiről, illetve annak egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásáról. A jelentés számos egyetem, kutatóintézet, kórház és népegészségügyi szakértő közreműködésével készült el és az alábbi weboldalon olvasható (angolul).

5) A Bizottság közleménye a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek az Európai Unióban és a szomszédos országokban a HIV/AIDS ellen folytatott küzdelemről (2006-2009) (magyarul).

6) Az Európai Közösségek Bizottságának Zöld Könyve a dohányzásról: „A dohányfüstmentes Európáért: Az Európai Unió politikai lehetőségei” (magyarul)

Hazai jogszabályok

OEFI első jogelődjét létrehozó jogszabály: 6/1959. számú EüM utasítás

Működését meghatározó jogszabály az Alapító Okirat és a Szervezeti és Működési Szabályzat mellet (ld. itt): az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról és a gyógyszerészeti államigazgatási szerv kijelöléséről szóló 362/2006. (XII. 28.) Korm. rendelet

.